Bademi su jedna od važnijih namirnica u blagdansko vrijeme. Od pripremanja kolača i raznih slastica, mnogi ih ‘grickaju’ uz suhe smokve i druge orašaste plodove, a ovo doba ne bi trebalo biti iznimka, prenose vitamini.hr.
Ovaj orašasti plod ima bogat nutritivni sastav i okus. Bademi sadrže visoki udio jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline te su izvor vitamina E, mangana, magnezija i kalija.
Bademe je dobro jesti neljuštene, jer se u njihovoj kori nalazi 20 različitih flavonoida, no ne bi se trebalo pretjerivati, a alergičari bi trebali pripaziti.
Konzumacija badema povoljno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila te utječe na smanjenje razine štetnog, LDL kolesterola. Ova zdrava grickalica povećava razinu crvenih krvnih zrnaca i vitamina E u plazmi, što su dokazala i istraživanja.
Dobro je povremeno posegnuti za sirovim organskim bademima, a možete ih kombinirati u kašama, sa žitaricama za doručka ili u salatama. Neke kuharice su vješte u pripremi namaza i pesta što isto ističe njihovu prednost za zdravlje organizma.
Komentari