U sklopu istraživanja provedenog na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), NASA-ini su se astronauti prošli vikend počastili tacosima s preljevom od zelenih čili papričica uzgojenih na postaji, piše Business Insider.
Sjeme zelenih čili papričica na ISS je dopremljeno još u lipnju, u sklopu NASA-ina eksperimenta koji se odvija pod nazivom Plant Habitat-04, a svrha mu je ustanoviti koju je hranu moguće uzgojiti u svemiru.
Eksperiment bi trebao pridonijeti utvrđivanju potencijalnih izvora hrane kada započne uspostavljanje stalnih baza na Mjesecu i Marsu. NASA ističe da su ljute papričice tek dio većega plana čiji je krajnji cilj povećati broj prehrambenih namirnica koje će astronauti uspjeti uzgojiti u svemiru za vrijeme predstojećih misija.
U lipnju je na ISS stiglo 48 sjemenki koje su potom smještene u Advanced Plant Habitat veličine mikrovalne pećnice.
Uzgoj ove vrste povrća mogao bi pomoći znanstvenicima da saznaju više o “interakcijama biljaka i mikroba“ u svemiru, stoji u službenom priopćenju.
Za razliku od nekih drugih kultura koje su astronauti dosad uzgajali, poput rotkvica i salate, čili papričice zahtijevaju više vremena za klijanje i za konačno sazrijevanje plodova, rekli su iz NASA-e.
I nakon četiri mjeseca astronauti su konačno uživali u plodovima svoga rada, no prethodno su prikupili podatke o uzgojenim plodovima, a tacose su pripravili od govedine, rajčica, artičoka i ljutih papričica, rekla je NASA-ina astronautkinja Megan McArthur. Dodala je da su ona i kolege nakon kušanja papričica morali ispuniti anketni listić o kvaliteti hrane.
Zbog života u uvjetima bez gravitacije astronauti gube osjećaj mirisa i okusa. Stoga im je začinjena hrana omiljena.
“Izazov je nahraniti posadu u niskoj orbiti Zemlje, a zatim istraživače održati na životu tijekom predstojećih misija izvan niske Zemljine orbite do odredišta, uključujući i Mjesec, u sklopu programa Artemis i na kraju do Marsa”, rekao je Matt Romeyn, glavni istraživač NASA-ina eksperimenta Plant Habitat-04, dodavši da je eksperiment ograničen zbog usjeva kojima nije potrebno skladištenje niti opsežnija obrada.
Komentari