U Ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije CokLook na zagrebačkom jezeru Granešina, održano je Finale drugog nacionalnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom „Amorova žlica“ u organizaciji Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO, u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Ministarstvom turizma i sporta RH.
„Udruga UNUO želi iduće godine održati prvo Europsko gastro natjecanje osoba s invaliditetom u 27 zemalja Europe. Natjecanje planiramo započeti u veljači iduće godine, a potrebna nam je pomoć svih ljudi dobre volje. Naime, natjecanje će se održati samo ako uspijemo sakupiti 130.000 eura za izradu specijalne pokretne kuhinje, za gorivo, cestarine, troškove volontera… Tada ćemo obići 27 glavnih Europskih gradova i pokazati što sve možemo. Uspijemo li time promijeniti barem jedan život, vrijedilo je svakog vašeg centa i kapi našeg znoja“ kazao je na početku finalnog natjecanja Vedran Habel, predsjednik Udruge UNUO.
Cilj projekta je širenje socijalne svijesti o sposobnostima osoba s invaliditetom i naglasiti koliko je važna edukacija jer to je ključ njihovog uspjeha kako bi bili samostalniji u životu, kako danas tako i sutra kada ostanu bez roditelja. Nastoji se da osobe s invaliditetom postanu konkurentni na tržištu rada i da su sposobni za dostojan, kvalitetan i samostalan život. Naime, UNUO je udruga koja se bavi edukacijom osoba s invaliditetom i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz ugostiteljstvo. Stručnjaci u Udruzi prepoznaju njihove sposobnosti, a potom ih usmjeravaju da ih usavrše, postanu radno sposobni i u konačnici – sretni!
Pet natjecatelja, finalista, sa svojim mentorima, kuharima profesionalcima kuhali su večeru od pet sljedova, a tri su se natjecatelja, uz budno oko mentora brinuli da uzvanici i gosti uz fina jela kušaju odlične koktele.
Hladno predjelo – gazpacho od boškarina nadjeven kremastim sirom s dodatkom bijelog tartufa pripremila je Ines Graf pod mentorstvom chefa Davida Skoke, a ubrzo je bila poslužena i juha od buče s mousseom od fazana i gelom od shizo lišća koju su pripremali Mirna Arapović i njen mentor, chef Matija Bogdan.
„Odmor“ za nepce pružio je koktel od gina, limunske trave i tonika kojeg je izmiksao Marko Vrdoljak s mentorom, miksologom Dominikom Bečvardijem. Na stolove je potom bio poslužen rižoto od buče, jabuke i krušaka, zajedničko djelo Marine Klarić i njene mentorice chefice Gracie Horvatin, a potom glavno jelo – sous vide kuhan teleći obraz s pireom od mrkve i palentom kojeg su pripremali Dubravko Jajetić i njegov mentor, chef Igor Jagodić. Uz glavno je jelo bio poslužen koktel “Prijatelj“ od viskija, likera od badema i limuna, djelo Antonia Bošnjaka i miksologa Filipa Lipnika.
I, šećer na kraju: tri su dana, desert od lješnjaka s mousse kremom od karamela pripremale Martina Jug i njena mentorica, pastry chefica Ana Marić uz koji je bio poslužen koktel od vodke, sirupa breskve, limuna i tonika.
Jela i pića ocjenjivao je žiri u kojem su sjedili izvršna direktorica Zaklade Hrvatska za djecu, Renata Gubić, Ana Gazić, voditeljica ljudskih resursa hotelske grupacije Falkensteiner, Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku, Domagoj Jakopović Ribafish, kolumnist i influencer te prošlogodišnji pobjednik Danijel Zahtila. Zadatak nije bio lak, ali ne mogu svi biti na pobjedničkom tronu, pa se, prema odluci žirija na njega popela Martina Jug, drugo je mjesto osvojio Antonio Bošnjak, a treće je pripalo Ines Graf.
Stoga, ako negdje, na ulazu u restoran, kafić, firmu ili dućan ugledate kutiju u obliku gastro kamiončića, ubacite donaciju, a pokrenuta je i kampanja prikupljanja sredstava koja traje sve do 6. studenoga, jer pomoći nekome kome je to potrebno, jako je dobar osjećaj. Probajte.
Komentari