Dan zahvalnosti blagdan je koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u studenom a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno – tradicionalni slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje.
Često se, pogotovo u filmovima i TV serijama, susrećemo sa slikama veselih obitelji okupljenih oko bogata stola puna tradicionalne hrane koje obilježavaju američki Dan zahvalnosti, dan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića.
Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims – hodočasnici, no njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane.
Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na objed na kojem su prema predaji zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.
Prema današnjoj tradiciji tijekom večeri neizostavno se poslužuje pečena purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Prema procjenama te se večeri u Americi pojede oko 46 milijuna purana, odnosno 243 milijuna kilograma puretine, a računajući predjela i deserte – nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče i druga jela – prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija.
Uz puricu najčešće se poslužuje pire krumpir, slatki krumpir, mahune i pita od bundeve. Regionalni favoriti uključuju kukuruzni kruh na Jugu, jela od tikve u Novoj Engleskoj i salatu u Kaliforniji i drugim zapadnim državama.
Mi vam u nastavku donosimo recept za malo drugačiju puricu, s kestenima.
Sastojci:
1 purica
10dkg suhe slanine
1dl ulja
10dkg maslaca ili margarina
2 velike žlice brašna
3dl bijelog vina
1-2dl juhe
1/2kg kestena
Priprema
Nasoljenu puricu nabodite slaninom. U veću posudu za pečenje stavite ilje, malo ga zagrijte i na njega stavite puricu i maslac izrezan na listiće.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Dodajte čašu vode i puricu pecite na srednje jakoj vatri te ju zalijevajte sokom u kojem se peče.
Priprema glaziranih kestena
Pola kilograma kestena ogulite i prokuhajte ih pola sata.
Ocijedite ih i odstranite im kožicu.
U široku tavu stavite jednu veliku žlicu šećera, 2 1/2 dkg maslaca i 1 dl vode.
Kada to zavrije, dodajte kestene.
Kuhajte lagano miješajući dok voda sasvim ne zavrije.
Šećer će požutjeti i oko kestena napraviti glazuru.
Komentari