Tvrđa je i ove godine idealna kulisa za nagrađivani osječki Advent na kojem će uz mirise domaće hrane i kuhanih slavonskih i baranjskih vina nastupati i Vesna Pisarović, Giuliano i Z++
Što dobijete kada spojite srdačne domaćine, primamljivu gastronomiju i šarm baroknog ugođaja? Odgovor je, dakako, Advent u Osijeku iliti idealan motiv za dolazak u središte Slavonije i Baranje. Ovaj nagrađivani događaj pronašao je idealnu kulisu u staroj baroknoj jezgri grada, Tvrđi, gdje se smjestio od 30. studenoga i gdje će ostati do 31. prosinca. Osim bogatog glazbenog programa i raznolikih aktivnosti i događanja u sklopu ovogodišnjeg Adventa, mnogi će se zaputiti na Trg Sv. Trojstva u Tvrđi kako bi otkrili što su im ove zime pripremili lokalni ugostitelji i obrtnici.
Za one koji preferiraju slatko, na osječkom Adventu ne nedostaje okusa! Zasladite se tradicionalnim delicijama poput germknedli, kürtoskalácsa i neizostavnih fritula s pravim malim bogatstvom nadjeva. Ovi deserti donose dašak domaće blagdanske atmosfere i zadovoljavaju sladokusce svih generacija. Želite li ipak nešto internacionalno, tu je i kuhani punč, ali i talijanski kolač panettone, idealni desert nakon obiteljskog ručka. Kuhana vina iz slavonskih i baranjskih vinograda posebno su poglavlje ove priče. Poznata po svojoj kvaliteti i bogatstvu okusa, vina poput graševine i frankovke dominiraju ponudom i savršeno prate adventske delicije. A za one koji traže još autentičniji slavonski doživljaj, tu je i kuhana inačica rakije.
Gastronomski užici ovdje tek počinju. Na osječkom Adventu pronaći ćete nimalo skromne veličine kobasica u pecivu, od domaće slavonske do debrecinke. Mnoge će razveseliti da na Adventu mogu pronaći i sarmu u svom „street“ izdanju, kao i druga srčana jela poput „prasećeg zalogaja“ i popularnog virpeka – tijesta namotanog poput korneta u kojem se nalaze mesne kockice i povrće s umakom. Nikako ne treba zaboraviti i neizmjerno popularne langošice, kraljice svih većih događanja u Slavoniji, a na ovogodišnjem Adventu možete ih pronaći i u tradicionalnoj slanoj, ali i slatkoj varijanti.
Uz poznate delicije, osječki Advent ponosno predstavlja i modernije pristupe mesnim jelima. Burgeri i sendviči te kebabi i tortilje sa slavonskim twistom spajaju tradicionalne okuse s urbanim trendovima, stvarajući jedinstvena jela koja zadovoljavaju i najzahtjevnija nepca. Tu su i okusi dalekih azijskih krajeva, pa se možete poslužiti mesnim ili povrtnim proljetnim rolicama, bunsima i drugim zanimljivim okusima. U kombinaciji s čašom vina ili gaziranim sokom, možete dobiti i akcijsku cijenu.
Nakon što ste se najeli te plesali i pjevali uz Vesnu Pisarović, Giuliana, Z++ i mnoge druge, zavirite i u Kupolu dobrih želja u kojoj vas čekaju razglednice i Zid dobrih želja. Ispunite razglednicu i ubacite je u za to predviđen sandučić, a Turistička zajednica grada Osijeka poslat će ih svome primatelju ili ispunite prazne kartice i objesite ih na Zid dobrih želja.
Upravo je zato krilatica ovogodišnjeg osječkog Adventa: „Dobre želje iz Osijeka“! Ponesite doma i bocu kupinova vina, suvenirčić, licitarsko srce ili možda navijački rekvizit NK Osijeka i vaše će adventsko iskustvo u Osijeku biti potpuno. Vidimo se u Tvrđi!
Komentari