Najjednostavnija jela ogledalo su naših kulinarskih sposobnosti. Skuhati jaje točno onoliko tvrdo koliko želimo, bistru pileću juhu s pahuljasto mekanim griz knedlama, ispeći sočno meso, napraviti kremasti rižoto.
Sve su to temeljna jela, ali treba ih znati pripremiti tako da uvijek ispadnu odlično. To umijeće stječe se iskustvom, ali i uz pokoji dobar savjet.
U nastavku vam otkrivamo osnove savršenog rižota, a prvi korak napravit ćete već u trgovini tako što ćete izabrati odgovarajuću rižu za ovo jelo. Rižoto traži rižu s puno škroba kako bi dobio kremoznost.
Nije svaka riža za rižoto
Najbolji izbor je riža punog zrna, kratka do srednje duga, primjerice arborio i carnaroli.
Ne ispirite je
Ispiranjem se gubi škrob koji rižotu daje kremoznost. Ako vam se preskakanje ispiranja kosi s higijenskim standardima, birajte rižu provjerenog proizvođača i kvalitete. Ako ni to nije dovoljan razlog na rižu ne “provučete” kroz vodu, neka to bude što kraće moguće.
Zakuhajte temeljac
Dolijevanjem hladne tekućine remetite proces kuhanja. Prije, nego što započnete pripremati rižoto, pustite da temeljac zavrije, smanjite vatru i neka lagano ključa.
Bilo bi odlično uvijek imati u zamrzivaču temeljac kojim ćete podlijevati rižoto. Može se koristiti i bistra juha koja je ostala od jučerašnjeg ručka ili voda, no temeljac je najbolja opcija jer je hranjiv, melem je za crijeva, a i daje punoću okusa jelu. Može biti povrtni, riblji, mesni ili od kostiju.
Rižoto podlijevajte kipućim temeljcem i to činite postepeno. Ulijte onoliko koliko treba da tekućina prekrije rižu pa kad ispari dodajte ponovno.
Slušajte rižu
U dubokoj tavi na laganoj vatri zagrijte ulje ili mast, dodajte sitno narezani luk, a kada poprimi zlatnožutu boju i postane proziran, uspite rižu.
Trebate je glazirati, odnosno popržiti uz stalno miješanje kako ne bi zagorjela. Pažljivo je slušajte, sama će vam reći kada je vrijeme za idući korak. Cvrčat će.
Vino
Kada riža “progovori”, podlijte je bijelim vinom, a kada ono ispari, možete nastaviti dalje.
Maslac
Kada ugasite štednjak, dodajte maslac i žustrim pokretima umiješajte ga u rižoto. Ovime ćete postići svilenkastu strukturu i potencirati kremoznost. Možete dodati i žličicu parmezana.
Na vrijeme ga maknite s vatre
Rižoto prestanite kuhati nekoliko minuta prije, no što je riža skroz kuhana. Ostavite ga poklopljenog sa strane desetak minuta prije serviranja. U tom vremenu proces kuhanja će se završiti, a riža neće biti prekuhana, već al dente.
Ostale sastojke dodat ćete ovisno o tome kakav rižoto pripremate. Ako im treba više vremena da se skuhaju, dodat ćete ih zajedno s lukom ili nakon što prodinstate luk. Ako im treba kraće, primjerice kozicama, dodat ćete ih desetak minuta prije kraja kuhanja.
Rižot se kuha od 15 do maksimalno 20 minuta.
Servirajte uz njega zelenu salatu i odgovarajuće vino. Dobar tek!
Komentari