10. NAGRADA ‘U Potkovi se služe tradicionalna jela sa suvremenim pečatom’

Autor:

17.09.2024., Zagreb - Restoran Potkova. 
Photo: Sasa ZinajaNFoto

Nikola Štefanović sa svojom obitelji od 2014. vodi restoran Potkova koji je omiljena destinacija gurmana, a u poslu mu pomaže i vrijedni šef sale Matija Pugar. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Restoran Potkova na Zagrebačkom hipodromu s razlogom je već punih devet godina uvršten među 100 vodećih restorana Hrvatske, a vlasnik Nikola Štefanović uskoro će na svečanosti u Rijeci preuzeti i desetu, jubilarnu nagradu

Restoran Potkova smješten je uz Zagrebački hipodrom, u zgradi poznatoj po ugostiteljskoj djelatnosti još od 1948. godine. No od trenutka kada je Nikola Štefanović sa svojom obitelji 2014. godine preuzeo taj objekt i nazvao ga Potkova, postao je nezaobilazno mjesto svih ljubitelja vrhunskih jela s okusom tradicije te već punih devet godina biva uvršten među 100 vodećih restorana Hrvatske. „Trudimo se da na osnovu mog iskustva i mojih zaposlenika održimo nivo i pružimo dobar proizvod i kvalitetnu uslugu kako bismo zadovoljili sve potrebe svojih gostiju i svih svečanosti i domjenaka koji se kod nas održavaju“, ponosno nam je rekao vlasnik restorana dodavši da uskoro putuje u Rijeku gdje će i desetu godinu zaredom primiti priznanje 100 vodećih restorana Hrvatske.

Vinska karta sastoji se od 90 posto domaćih vina, a desetak posto odlazi na vinare u regiji te na francuska i španjolska vina. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Štefanović je prije otvaranja restorana Potkova, između ostalog, godinama radio u hotelu Palace Haludovo na otoku Krku, koji se svojevremeno smatrao najboljim hotelom na Mediteranu pa stoga ne čudi izuzetno profesionalan pristup ugostiteljskom poslu. Svaki djelatnik odnosi se s posebnom pažnjom prema gostima restorana Potkova kako bi se kod njih osjećali i bolje nego u svom domu. Potkova tako uz kapacitet od 70 gostiju ima svoj VIP salon, kamin salu, vrtne separee u ljetnim mjesecima, sobu za uživatelje cigara i konjaka, vinsku kartu od oko 200 vina, ali i sobu za presvlačenje beba i mali poligon za igranje na otvorenom, dok je kuhinja uređena po HCCP standardima. Visokim standardima prilagođena je i vinska karta. „Vinska karta sastoji se od 90 posto domaćih vina. Tek nekih desetak posto odlazi na vinare u regiji i nešto malo na francuska i španjolska vina“, pohvalio se Štefanović te naglasio da njihovu vinsku kartu zapravo vode gosti: „Kada traže neko posebno vino, a mi ga slučajno nemamo, onda ćemo ga nabaviti za njihov sljedeći dolazak.“ Uz doista velik izbor vina, u ponudi je i vino iz rinfuze koje se najčešće pije na većim svečanostima, kao i iločka graševina, sauvignon Cmrčak i graševina Mikac iz moslavačkog vinogorja.

Potkova je prvi restoran koji je dobio oznaku Okusi hrvatske tradicije, a suvremeni pečat tradicijskim jelima daje tajnovita chefica Sonja Putica. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

No najvažnije je kada se spominje restoran Potkova to što gosti dolaze jesti vrhunska jela koja uz pomoć svojih suradnica i suradnika priprema chefica restorana Sonja Putica. Najviše se traže jela od ribe i riba pa se nerijetko na meniju nađu šanpjer, škarpina, zubatac, kirnja, pagar, romb itd. Dakako, ovisi o sezoni i da ne bi bilo zabune, Potkova izrazito puno drži do što kvalitetnijih proizvoda pa je i riba isključivo divlja, a gotovo nikada iz uzgoja. „Najviše se nudi riba na žaru, brudet, gregada, a imamo oko 12 dobavljača ribe odnosno ribara. Uglavnom iz zadarskog i šibenskog područja dok s Raba najčešće dobivamo škampe i lignje“, rekao nam je Štefanović pohvalivši cheficu Puticu i naglasivši da je izuzetno kreativna zahvaljujući znanju, iskustvu i stalnoj edukaciji s obzirom na to da često zajedno idu na susrete kuharskih majstora. Uz ribu, najviše se traže razna carpaccia od tune, sabljarke i hobotnice, a posebno su ponosni na Mediteransku salatu koja se sastoji od hobotnice i kozica, ali bez luka i češnjaka, no uz dodatak cherry rajčica, ukiseljenog motara i kapara s otoka Hvara odakle nabavljaju i maslinovo ulje.

Potkova je prvi restoran koji je dobio oznaku Okusi hrvatske tradicije, a suvremeni pečat tradicijskim jelima daje tajnovita chefica Sonja Putica. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

„Maksimalno se trudimo nabaviti što više proizvoda od raznih OPG-ova odnosno domaćih proizvođača. Tako osim proizvoda s Hvara nabavljamo domaće suhomesnate proizvode kao što su pršut, kulen, kulenova seka i slanina, što nam omogućava još veću kvalitetu naših jela koja su nam donijela brojna priznanja“, rekao je Štefanović, naglašavajući pritom raznolikost ponude jela iz svih krajeva Hrvatske zbog čega su prvi restoran koji je dobio oznaku Okusi hrvatske tradicije. „Postoje brojni restorani koji su orijentirani na istarsku, međimursku, slavonsku ili neku drugu kuhinju. Međutim, mi smo prvi dobili tu oznaku jer smo htjeli na neki način prezentirati Hrvatsku u malom zato što nudimo široki spektar jela iz cijele zemlje. Imamo zastupljenu čak i dubrovačku gregadu, kod nas možete pojesti žgvacet od istarskog boškarina, jela s tartufima, različite slavonske specijalitete itd. Pazimo da nudimo jela sa sezonskim namirnicama kada su najukusnija i kada su najsvježija“, naglasio je Štefanović. Veliki broj jela sprema tradicionalno, i to pod pekom, na ražnju ili na roštilju na drveni ugljen.

Nikola Štefanović sa svojom obitelji od 2014. vodi restoran Potkova koji je omiljena destinacija gurmana, a u poslu mu pomaže i vrijedni šef sale Matija Pugar. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Zahvaljujući ponudi vrhunskih jela, nerijetko u restoran Potkova navraća i predsjednik Milanović, ali i bivši predsjednik Mesić kao i brojni aktualni ministri i saborski zastupnici, koji znaju da će osim vrhunske hrane, u restoranu Potkova dobiti i potrebnu diskreciju. Novinarski tim priloga Gastro & Wine bio je kraljevski uslužen. Tako smo probali izuzetno ukusne lignje, punjeni ramstek i odrezak nakon kojeg je uslijedio fantastičan desert. Sve je pripremila Sonja Putica, kreatorica i moderatorica jela, kako ju je prozvao vlasnik Nikola Štefanović, koja tradicionalnim recepturama dodaje osobni pečat suvremene kuhinje.

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.